Het Markiesje is een prachtig en evenwichtig hondenras. De vacht is zwart, soms met witte aftekeningen, lang harig en zijdezacht.

Het Markiesje houdt van jagen, maar door zijn grootte, intelligentie en schattige uiterlijk noemen we hem een ideaal familiehuisdier. Blij en speels, deze spaniëlachtige hond is actief, elegant en vriendelijk.
Zorg ervoor dat u een vasteberade en zelfverzekerde leider bent voor deze hond. Dit zal gedragsproblemen met mensen en andere dieren voorkomen. Medisch is dit een over het algemeen erg gezonde hond.
Het Markiesje is een typische binnen hond. De kleine pootjes en het middellange haar bieden niet veel bescherming tegen kou. Een volwassen Markiesje zou het echter prima moeten doen met een stevige wandeling in temperaturen vanaf -20 ° Celsius.

Het Markiesje heeft ruimte nodig om te rennen en spelen om mentaal en fysiek gezond te blijven. Een dagelijkse stevige wandeling is belangrijk. Tijdens het wandelen aan de lijn moet de hond naast of achter de persoon lopen die de leiding heeft. Dit geeft voor het Markiesje een duidelijk idee dat het de persoon is wie de leiding heeft, en niet de hond.
Kam en borstel het Markiesje regelmatig, met een stevige borstel. Zoals bij alle honden, moeten tanden, nagels, en oren regelmatig gecontroleerd worden op zwellingen en andere problemen. Het Markiesje laat weinig haar los, maar dit kan erg verschillen per hond of periode. Het haar is dun en makkelijk schoon te maken, bijvoorbeeld door de hond te wassen. Een Markiesje kan roos ontwikkelen, een snel bad met vochtinbrengende shampoo met natuurlijke ingredienten kan dit verhelpen.

Het Markiesje is een nieuwe creatie, het is een nederlands inheems ras. Het heeft iets weg van een spaniël en een poedel. Lang geleden is het Markiesje gevonden op boederijen als gezelschapshond, maar pas sinds kort is het ras geaccepteerd door de Nederlandse Kennel Club.